tiistai 18. toukokuuta 2021

Tupasvillan silmukat on muistiinmerkitty

1651524.jpg  

Tupasvilla-huivi

malli: oma

Materiaalit ja työvälineet:

Virolainen 100% villalanka 6/2, n.200g

pyöröpuikot 5 ½ mm

Pingoitukseen nuppineuloja

Huivin koko: Pingoituksen jälkeen yläreunan leveys n.200cm ja huivin korkeus kärjestä yläreunaan n.100cm.

 

 

 

Tämän huivin suunnittelin ja neuloin jo kesäkuussa 2008.  Ajatuksen malliin tuolle langalle sain suolla hillankukkien aikaan.

Huivin malli on niskasta aloitettava. Mallineule: Katso kaaviot ohjeen lopussa. Kaaviota seurataan oikealta vasemmalle. Kaaviossa 1 on koko huivin leveys. Kaaviossa 3 ( reunus kaaviossa) on vain oikea puoli. Vasen puoli neulotaan keskisilmukan jälkeen peilikuvana. Kaavioihin on merkitty vain oikean puolen kerrokset. Nurjan puolen kerrokset neulotaan nurin, paitsi 2 ensimmäistä ja 2 viimeistä silmukkaa aina oikein (reunasilmukat). Keskisilmukka neulotaan aina nurin.

Aloitus: Luo  5 silmukkaa. Lisää seuraavalla krs:llä 2 silmukkaa (neulo 1s. Oikein, neulo seuraava silmukka etu- ja takareunastaan oikein, 1s. oikein, seur. Silmukka etuja takareunastaan oikein), 1s. oikein). Puikoilla on nyt 7 silmukkaa. 

Neulo tämän jälkeen kaaviota 1 (kerrokset 1-16). Siirry sitten kaavioon 2 ja toista kerroksia 1-20 haluttu määrä. 

Neulo sitten kaavio 3 (kerrokset 1-18). Sen jälkeen reunuskaavio (kerrokset 1-16). Päättele huivi reunuskaavion viimeisellä nurjalla kerroksella löysästi (puikko 6).

Viimeistely: Liota huivia haaleassa vedessä puolisen tuntia. Itse lisäsin veteen hieman huuhteluainetta. Tarkista sopiiko käyttämällesi langalle huuhteluaineen käyttö. Rullaa huivi lähes kuivaksi pyyhkeen sisällä. Pingoita huivi ja anna sen kuivua muotoonsa.

Kaaviot:

Merkkien selitykset:


 

  

 

 

 

 

Kaavio 1.
tupasvilla%20kaavio%201.jpg


Kaavio 2. oikea puoli
050b850812fd26519e81f275b93e8bab%20tupas

Mallikerta merkitty punaisella.

Kaavio 2. vasen puoli
cfdc11e11ff0cd70034ab2cf5bbbfa9d%20tupas

Mallikerta merkitty punaisella.

Kaavio 3 oikea puoli. Vasen puoli neulotaa keskisilmukan jälkeen peilikuvana.

e8477eebb27f454e140f3f50667ab221%20tupas

Mallikerta merkitty punaisella.


Tupasvill


Tämän alla olevan kirjoituksen julkaisin jo kesäkuussa vuonna 2008 meidän yhteisessä blogissamme Yksi kaikkien ja kaikki yhden langoissa.

Tämä huivi oli silloin yli kymmenen vuotta sitten toinen suunnittelemani huivimalli. Nyt halusin tallentaa ohjeen tänne omaan blogiini. Nostalgiaahan  näissä vanhoissa malleissa on, ainakin minulle. Hyvin vanhanaikaisilta varmaan näyttävät nykyihmisten mielestä.

Vuonna 2008.

 
Onko parempaa paikkaa Tupasvilla-huivin kuvaamiseen.

1635744.jpg

Idea huivin mallista alkoi täältä, läheiseltä suolta. Jo saadessani tuon virolaisen villalangan ensi kertaa käteeni, huiville syntyi nimi: Tupasvilla.  Tupasvillan sukunimi Eriophorum on kreikkaa ja tarkoittaa villankantajaa. Tupasvilla on kevyempää kuin villa, mutta nimensä mukaisesti se kantaa villaa. Kuva olkoon todisteena.
1635749.jpg

Malli on mielestäni aika helppo ja yksinkertainen. Nämä liukuvärjätyt langat ovat itsessään jo niin kauniita, etteivät ne kaipaa mitään monimutkaisuuksia. Ainakaan minun mielestäni.

Illanjatkoja t. Aila-Riitta
 


4 kommenttia:

 1. Kaunis huivi ja just kuin valokuva inspiraatiomaisemastaan. Hienosti toteutettu.
  Oikein läikähti positiivisesti, kun tekstissä viimeistelyn kohdalla kirjoitat: Tarkista sopiiko käyttämällesi langalle huuhteluaineen käyttö.
  Niin monesti kehoitetaan käyttämään kaikenlaisia huuhteluaineita, mm. hiustenhoitoainetta, etikkaa yms. Usein ne saattavat tehdä enemmän haittaa kuin hyötyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Samaa mieltä minäkin,luetaan langan vyötteen teksti, ei tule yllätyksiä. Tai ainakin tiedetään, mistä ne johtuu. Vähän "jänskätti", kehtaako näitä huiviohjeita tänne laittaa,jäi silloin vuosikymmen sitten laittamatta.Vuodatuksen blogi alkoi silloin takkuilemaan, hukkasivat sieltä paljon kuvia. No nyt ovat täällä tallessa, on nim. muutaman muunkin huivin ohje "julkituomatta". Mukavaa viikonjatkoa 🙂

   Poista
 2. On se vaan kaunis huivi! 🤩 Ihailin mallia jo silloin aikoinaan ja haaveilin tekeväni, mutta jostain syystä en toteuttanut sitä. Noo, onhan tässä vielä aikaa, jos vaikka joskus innostuisin. 👍 Ja nyt on ohjekin tietopaikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos,minäkin pidän tuosta väristä 🙂 Ajattelin tarkistella nuo vironvillalankani, olisiko siellä sopivaa väriä. Tarvis kokeilla, onko nuo ohjeet "luettavissa" 🤔 Nyt "pähkäilen" Käpy-huivin ohjetta, josko nekin saisin tänne talteen. Mukavaa sadepäivän puuhaa piirrellä kaavioita.

   Poista