perjantai 2. heinäkuuta 2021

Maariankämmekän paluu

 

 Maariankämmekkä kuuluu orkidea-lajeihin, uhanalainen, määritelty silmälläpidettäväksi. Ja silmällä olen taatusti tätä yksilöä pitänyt. No, nimeä en vielä ole sille antanut 😉 Viime kesänä sen seuraksi ilmestyi kaveri, ja nyt huomasin, että kolmas pieni alku oli niiden vierellä.

Alkukesästä asti olen odottanut tämän yksilön paluuta. Suomessa laji on yleinen ja sanotaan, että Pohjois-Suomessa tavattavat yksilöt ovat pienempiä kuin Etelä-Suomessa. Tämä yksilö on kyllä toista mieltä ja niin olen minäkin.

 

Lenkkipolkuni varrella tai oikeammin kylätien pientareella tämä kaunotar on elellyt useamman vuoden. Ilmestyy kuin varkain tuohon sammaleisen kosteaan ojan pohjaan, mutta eipä tiedä, että seurannassa on 🙂

Orkidea-lajikkeeksi tämän maariankämmekän kyllä tunnistaa yksittäisistä kukista, ovat ne niin kauniita. 

Joka kerta noiden ohi astellessani, toivon että ne saisivat kukkia paikallaan tuossa sammalmättäällä, eikä kenenkään maljakossa.

 

 

Lämmintä kesäiltaa 

t. Aila-Riitta

2 kommenttia:

  1. Maariankämmekkä on ihanan kaunis kasvi, yksi minun suosikkikukistani. Meidän mökille ensimmäiset taisivat ilmaantua kymmenkunta vuotta sitten ja iloksemme se valtaa koko ajan uusia alueita pihapiirin tuntumasta. Oikein odotamme joka kesä, mihin se nyt leviää. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksi kauneimmista luonnonkukista. Tänään huomasin, että kaksi pientä alkua oli tullut lisää noiden viereen. Nuorisokin on saanut tai joutunut kuuntelemaan luentoa tuosta yksilöstä 😉 Onneksi nykyään riittää valokuva kasvinkeräykseen, minun kouluvuosillani kasvit revittiin juurineen, kuivattiin ja teipattiin paperiin. Nyt muruset putoilevat vanhan herbaarion välistä varaston lattialle 🙁 Luonnonkukat ovat kauneimmillaan niiden kasvupaikalla,onneksi meidänkin kylällä on vielä vanhoja niittyjä.

      Poista